{{alert.message}}

Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen-1

Luchtdicht bouwen is het dichten van alle ongewenste kieren en naden in een woning of gebouw om de ongecontroleerde luchtstromen (in- en exfiltratie) te voorkomen. Dit brengt uitdagingen met zich mee bij het realiseren van een modern en duurzaam gebouw. Groenhart helpt je graag op weg.

Om luchtdicht te bouwen, moet je de juiste afdichtingsmaterialen kiezen en deze vakkundig aanbrengen. Op deze pagina lees je meer over de voordelen, de eisen, de oplossingen en toepassingen van luchtdicht bouwen.

 

WE HELPEN JE GRAAG OP WEG

 

Wat is luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen is een belangrijk aspect van duurzaam en comfortabel bouwen. Het zorgt ervoor dat er geen ongewenste luchtstromen zijn tussen binnen en buiten, waardoor energie en warmte wordt gespaard.

Als ongewenste lucht van buiten naar binnen stroomt, wordt dit infiltratie genoemd. Wanneer lucht ongewenst van binnen naar buiten gaat, wordt dit exfiltratie genoemd. Luchtdicht bouwen wordt zowel bij nieuwbouw als bij renovatie toegepast.

 Luchtdichtheid aan de warme zijde van de gevelconstructie is essentieel om te voorkomen dat koude of droge buitenlucht in aanraking komt met de warme en vochtige lucht binnen een gebouw. Dit voorkomt vochtproblemen door condensatie. Luchtdicht bouwen draagt bij aan energiezuinige gebouwen en vormt een belangrijk element van passief bouwen. Passieve gebouwen bieden comfortabele temperaturen, hebben een uitstekende luchtkwaliteit en verbruiken extreem weinig energie.

 

Waarom is luchtdicht bouwen en ventilatie belangrijk

In de praktijk heerst soms het idee dat luchtdicht bouwen ongezond is. Hoewel dit niet waar is, is het begrijpelijk dat deze gedachte bestaat. Het is cruciaal om onderscheid te maken tussen gecontroleerde ventilatie en ongecontroleerde ventilatie (in- en exfiltratie). Ventilatie houdt in dat bewust lucht wordt toegelaten, bijvoorbeeld via roosters en ramen, om de binnenlucht te vernieuwen. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat!

Naast gecontroleerde ventilatie treedt ook ongecontroleerde ventilatie op door ongewenste kieren en naden tussen verschillende delen van de gebouwschil. Deze in- en exfiltratie moet echter worden vermeden. Hoe luchtdichter je bouwt, hoe effectiever de gecontroleerde ventilatie wordt.

Luchtdicht bouwen-2

Wat zijn de redenen & strengere eisen voor luchtdicht bouwen

Energiezuinig bouwen heeft de toekomst, zeker sinds de introductie van BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) als opvolger van de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt). Dit is een nieuwe stap op weg naar energieneutrale gebouwen.

Sinds 1 januari 2021 moeten alle gebouwen in Nederland aan de zogenaamde BENG-eisen voldoen. De EPC-eisen zijn daarmee vervangen. Waar de EPC één getal inhield, bevat BENG drie indicatoren om de energieprestatie te meten. Het gaat om de energiebehoefte, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Het alleen meten van energiegebruik is hiermee verleden tijd.

 

1. VERMINDERING VAN ENERGIEVERLIES

Door het ontbreken van luchtlekken in de gebouwschil worden ongewenste luchtstromen voorkomen. Hierdoor hoeft de binnenkomende lucht niet constant opnieuw te worden verwarmd (in de winter) en afgekoeld (in de zomer), wat aanzienlijke energie bespaart.

2. COMFORT

Aanzienlijke luchtlekken in de gevel kunnen problemen veroorzaken met het comfort. Dit resulteert in ongewenste tocht die mensen kunnen hinderen. Het minimaliseren van deze luchtlekken zal de tocht in het gebouw verminderen.

3. CONDENSATIE VOORKOMT VOCHTPROBLEMEN

Als de constructie niet luchtdicht is, kan vochtige binnenlucht de buitenste scheidingsconstructie binnendringen. Op koude oppervlakken kan deze warme binnenlucht condenseren, wat vaak leidt tot schade wat de levensduur van bouwelementen vermindert.

4. WATERKEREND

Voor een waterdichte externe scheidingsconstructie zijn nauwkeurig uitgevoerde luchtdichtingen essentieel. Als er infiltratie optreedt (door de zuigkracht), kan vocht diep in de constructie doordringen, wat kan leiden tot lekkageproblemen.

5. GELUIDWEREND

Onvoldoende luchtdichtheid kan resulteren in teleurstellende geluidsisolerende prestaties. Luchtlekken verminderen namelijk de geluidsisolatie, vooral bij hogere tonen.

Luchtdichtklasse, welke zijn er wat is de impact

Bij het maken van de BENG-berekening wordt gevraagd om een waarde voor luchtdichtheid. Met de introductie van BENG als opvolger van de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) zetten we een nieuwe stap naar energieneutrale nieuwbouw. De luchtdichtheid, een onderdeel van BENG 1, is in de meeste gevallen aanzienlijk beter dan de eisen van het Bouwbesluit. Dit is al duidelijk gemaakt in de RVO-referentiewoningen.

De luchtdichtheidsklasse NEN 2687 heeft twee luchtdichtheidsklassen: luchtdichtheidsklasse 1 (Bouwbesluit niveau) en luchtdichtheidsklasse 2 (Energiezuinig bouwen niveau). Voor een hogere kwaliteit is er luchtdichtheidsklasse 3. Deze luchtdichtheidsklasse 3 is vereist voor het Passiefhuisconcept en energieneutraal bouwen.

Luchtdicht bouwen-3

 

Toepassing van luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen is op verschillende manieren en materialen toe te passen. Bekijk de video's hieronder en leer over luchtdicht bouwen bij daken, kozijnen en vloeren:

 

Luchtdicht bouwen - Daken

Aangezien de warmte in een woning altijd opstijgt is het dak vaak een risico voor luchtlekkages. Denk hierbij aan de aansluiting van de dakplaat op de muurplaat en ook de muurplaat op de vloer. Net als het nokdetail en de dakplaten onderling. 

Luchtdicht bouwen - Kozijnen

Het grootste gevaar van luchtlekkages in een bouwschil zijn de onderbrekingen ten behoeve van kozijnen. Door al deze omtrekmeters met zorg af te dichten is het grootste potentiele lek luchtdicht. Ter behoeve van luchtdicht bouwen.

Luchtdicht bouwen - Vloeren

De aansluiting tussen de begane grond vloer met de muur is wat betreft de luchtdichtheid een kritisch punt in de bouwschil. Ook kanaalplaatvloeren vormen, door het boren in de vloer tijdens de bouw, een hoog risico op luchtlekkages.

 

Producten voor luchtdicht bouwen

Of het nu gaat om kozijnen, gevels, daken afbouw, een kleine renovatie of de nieuwbouwwerkzaamheden tijdens een groot bouwproject: Groenhart heeft met de producten van illbruck altijd de passende oplossing voor luchtdicht bouwen. Een gebouw kan goed ontworpen, stevig gebouwd en vakkundig zijn afgewerkt, maar het wordt pas perfect luchtdicht met een deskundig aangebrachte afdichting.

Luchtdicht bouwen-4

Bekijk hier ons assortiment

Verspuiten van afdichtingscoating in grote projecten

De afdichtingscoating LD925 van illbruck is een verspuitbaar membraam op waterbasis. We hebben meerdere klanten overtuigd in het verspuiten van afdichtingscoating. Handig als toepassing in grote projecten. Niet alleen praktisch, maar bevorderd ook tijdwinst. Vraag naar ons advies over verspuiten door gebruik van een professionele pomp. We komen graag langs voor een demonstratie op jouw project. Neem contact op met je favoriete vestiging of adviseur.

 

Luchtdicht bouwen-5

Meer weten over Luchtdicht bouwen?

Wens je meer informatie over luchtdicht bouwen, de producten of verspuiten via pomp? Neem contact op met de verkoopadviseur in jouw regio.

 

 

Brian Broersen

Brian Broersen

Regio: Purmerend / Volendam / Amsterdam binnenring en Zuid-Oost

06 - 547 430 19
bbroersen@groenhart.nl

Jos Snel

Jos Snel

Regio: Zwaag / Grootebroek



06 - 415 159 42
jsnel@groenhart.nl

Emile Kleverlaan

Emile Kleverlaan

Regio: Alkmaar / Heemskerk



06 - 502 787 61
ekleverlaan@groenhart.nl

Martijn Groot

Martijn Groot

Regio: Wormerveer / Westzaan / Amsterdam Westpoort en Nieuw-West


06 - 525 769 59
mgroot@groenhart.nl

Daniël van Gils

Daniël van Gils

Regio: Heerhugowaard / Schagen



06 - 502 787 62
dvangils@groenhart.nl