‘Waarom heeft mijn kit een korrelige structuur?!’ Vooral na de bouwvak is dit een veelgehoorde vraag. Onderstaand vind je het antwoord hierop, de belangrijkste tip hoe je dit kunt voorkomen en waar je nog meer rekening mee moet houden bij de opslag en verwerking van kit tijdens zomerse temperaturen.
Temperatuurinvloed tijdens opslag
Voor alle kitproducten van Kelfort geldt een minimale houdbaarheidstermijn bij een opslagtemperatuur van +5˚C tot + ˚25C. Worden de producten bij een hogere temperatuur opgeslagen, dan zal de houdbaarheidstermijn in meer of mindere mate verkort worden.
Kit met klontjes, velletjes en een korrelige structuur
Door de blootstelling aan hoge temperaturen hardt de kit uit bij de zuiger, welke onderin de koker zit. Hoe langer de kit ongebruikt in de hitte staat, hoe verder hij naar boven toe ‘uithardt’. Ga je hierna met de kitspuit aan het werk , dan kun je tijdens het kitten klontjes, velletjes of een korrelige structuur aantreffen. Zonde van je werk en het eindresultaat!
→ Boven 25˚C is er het risico dat het product versneld veroudert/uithardt. Als je langere tijd niet in je werkbus komt, haal dan de kitkokers eruit en leg deze tijdelijk op een koelere plaats. Bekijk het complete kit assortiment »
Temperatuurinvloed tijdens verwerking
Over het algemeen is de kit zelf bij hogere temperaturen dunner, wat invloed heeft op de benodigde druk tijdens verwerking. Een uitzondering hierop vormen de op siliconen gebaseerde producten, die vrijwel niet temperatuurgevoelig zijn.
Invloed van een hogere temperatuur tijdens het kitten
Hogere temperaturen tot +30˚C à +40˚C geven over het algemeen geen directe problemen tijdens het kitten. Wel moet je je realiseren dat gedurende warme perioden alle bouwmaterialen en constructies hun hoogste temperaturen bereiken en het sterkst zijn uitgezet. De voegen tussen deze materialen zijn dan op hun smalst, zodat de kitvoeg later alleen nog maar breder kan worden en de kit dus constant onder spanning komt te staan. Hierdoor wordt de kans op scheurtjes groter in koudere periodes (herfst en winter).
→ Het advies is dan ook om sterk werkende voegen niet tijdens zeer warme perioden af te dichten en vooral niet in de volle zon.
Ook met oplosmiddelhoudende kitten is het aan te bevelen niet in de volle zon te werken, omdat dit blaasvorming / luchtbellen tot gevolg kan hebben.
Invloed van temperatuurschommelingen na applicatie
Zolang de kit nog niet is uitgehard, is de kit gevoelig voor te sterke werking van de voeg. Dit kan soms enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de laagdikte en het type kit. Vooral in perioden met sterke temperatuurschommelingen kan door uitzetten en inkrimpen van bouwmaterialen de voeg vrij sterk op beweging worden belast. Is in dit geval de kit nog in de uithardingsfase, dan kan in extreme gevallen teveel vervorming plaatsvinden, waardoor scheurtjes in de kit ontstaan met een harmonica-achtige uitstraling.

Is de kit eenmaal uitgehard, dan is deze volledig belastbaar. Hogere temperaturen zullen dan weinig problemen veroorzaken.
Heb je verder nog vragen over onze Kelfort kitten, neem dan gerust contact met ons op.
BEKIJK KIT ASSORTIMENT